Prijavi se / Registriraj se  
0
Jezik:

Zapisi iz prostranstva 3.0 #10: Gdje se anđeli boje kročiti

Inverzija.net • 12:26, 18. Lipanj 2018 • link

Do sada smo imali priliku vidjeti kako The Expanse mijenja žanrove sa svakom sezonom. Prvo smo imali film noir i avanturu, s primjesama horora. Potom se to pretvorilo u prvoklasnu ratno-političku dramu. A s posljednjom epizodom Dandelion Sky, ušli smo ni manje ni više nego u kuću duhova. A put u nepoznato bio je podjednako zanimljiv i intrigantan kao i ono što smo pronašli u napuštenoj kući. To nešto moglo bi preusmjeriti radnju serije, i otvoriti mogućnosti za nešto potpuno novo. Jer misija serije The Expanse je da konstantno iznenađuje, čak i ako je to iznenađenje napuštena kuća. I protomolekula koja mijenja pravila.
Ima li Boga?
Kad je u priču uveden lik Anne Volovodov, metodističkog pastora, rekli smo da će ona pomoći u obradi teme koju rijetko vidimo u SF-u (bar što se tiče malih i velikih ekrana) – problem religije, filozofije, pogotovo egzistencijalizma. Jer dok su Roci, njegova potjera MCRN Xuesen, i Behemoth prešli na onu stranu Prstena, zemaljski zapovjedni brod u ekspediciji, UNN Thomas Prince, tek se sprema za prelazak. To nam daje rijetku priliku da vidimo Annu u elementu. Sjetimo se, njena uloga do sada je bila uglavnom vezana za pomoć svom prijatelju, i sad već bivšem generalnom sekretaru UN-a. No od samoga početka, Anna je predstavljena kao istraživač, kao osoba koja želi doista preći barijere, i spoznati nepoznato. Upravo je ta želja u prošloj epizodi nadjačala njenu privrženost svojoj obitelji, budući da je Anna odlučila da se ne evakuira s ostalim civilima, već da ostane na brodu. Naravno, dio nje žali za obitelji, ali kao što vidimo u sceni na komandnom mostu Princea, ushit, oduševljenje onime što će se, što bi se moglo dogoditi, je velik. Jer Anna, kao i cjelokupna posada broda, na putu su da budu među prvim Zemljanima (pa i ljudima); prvi istraživači nepoznatog – i možda prvi koji će uspostaviti prvi kontakt s inteligentnim životom.
Posebno zanimljivo je vidjeti različite reakcije članova posade na taj mogući susret, na sam prijelaz, na napuštanje onoga što smatraju sigurnom zonom. Kapetan Koolvord je profesionalac, i za njega je prelazak na drugu stranu vršenje dužnosti. Anna je pak ushitrena, osoba kojoj se ispunjuje životni san. Tilly, još jedan od malobrojnih civila na brodu, je čini se odlučila ostati iz osobnih razloga, vjerojatno povezanih s mogućim profitom. Melba, aka Clarissa Mao, i dalje je vođena željom za osvetom, te prelazi da nastavi svoju misiju, a to je uništenje Roci, i Jamesa Holdena. No nisu svi članovi posade Princea motivirani za prelazak u nepoznato. U prošloj epizodi mogli smo vidjeti (neuspješne) pokušaje dezerterstva, izazvanih strahom od nepoznatoga. Taj strah je i dalje prisutan, pogotovo kod jednog od časnika, također metodista, koji prilazi Anni kao poglavaru svoje vjerske zajednice, te joj postavlja pitanje koje bi vjerojatno postavili mnogi od nas da se nalaze u takvoj situaciji: „Želi li nas Bog uopće ovdje?“ Na njegovu, ali i svoju nesreću, Anna je previše ushićena sudjelovanjem u povijesnom momentu, te ga ignorira. Taj trenutak nepažnje (sebičnosti?), rezultira tragedijom, budući da se časnik, u strahu od tog istog nepoznatog, odlučuje na samoubojstvo. Tragičan slučaj djeluje kao hladan tuš za Annu, koja se podsjeća zašto je uopće došla na brod. U kratkoj, ali emotivnoj sceni komemoracije za nesretnog časnika vidimo Annu ponovno kao faktora stabilnosti, koja savjetuje okupljenima da se brinu jedni za druge, jer je to prijeko potrebno u ovom čudnom i potencijalno opasnom okruženju.
Jer prostor na drugoj strani, kako smo mogli vidjeti u prošloj, ali pogotovo ovoj epizodi, nije samo mjesto gdje djeluju drugačiji zakoni fizike. Mjesto je to na kojemu djeluje „nešto“… budući da je Anna ispravno primijetila da je pojasanska jurilica Y Que i dalje u pogonu, ali okružena poljem koje je izolira, poljem koje je podsjeća na izolaciju infekcije. Ista je situacija s pojasanskim torpedom, ispaljenim na Roci, kao i marsijanskom sondom. Mjesto u kojem se nalaze je kako Koolvord kaže, mjesto gdje se „anđeli boje kročiti“.
Prvi kontakt
A malo tko može zamisliti da u ovom trenu ne anđeo, već čovjek – James Holden – je već napravio taj prvi sudbonosni korak u nepoznato, i to veoma osobno. Zadnja epizoda završila je njegovim izlaskom u ovaj drugačiji svemir, izlazak na koji ga je naveo Istražitelj, koji se i dalje predstavlja u liku Millera – prema „mjestu zločina“, misterioznoj sferi koja se nalazi u centru ovog čudnog prostora. Njegov polagani i surealni put (spust?) prema sferi još je jedan moment egzistencijalizma, budući da se Holden pita ima li uopće slobodnu volju. Je li Holden taj koji ide na sferu, ili je pod utjecajem misterioznog Istražitelja, pojave koju samo on ima mogućnost vidjeti? Ne pomaže to da mu Istražitelj odbija dati odgovor što se uopće nalazi u toj sferi. A još manje pomaže Istražiteljevo objašnjenje Holdenu da je on samo sredstvo koje omogućuje protomolekuli da objasni Holdenu što treba napraviti – i da je poput amebe u nemogućnosti to shvatiti. To je simbioza protomolekule i Holdena, nešto što je malo tko mogao očekivati nakon svih horora koje je protomolekula napravila u proteklim epizodama.
Holdenovo preispitivanje svoje slobodne volje dolazi do kulminacije nakon ulaska u sferu i dolaska do kontrolne sobe (?), gdje shvaća da samo on može aktivirati misteriozni terminal. I upravo tu dolazi do konflikta između Holdena i Istražitelja, zbog opravdanog straha što bi taj terminal uopće mogao aktivirati. Nakon kratke debate, Istražitelj nakratko nestaje, ostavljajući Holdena samog. To je trenutak u kojem shvaćamo da je sfera doista kuća duhova, pusto mjesto koje je izgradila davno nestala civilizacija; mjesto kakvo još nismo imali prilike vidjeti u seriji. Nakon što se Istražitelj vrati, Holden saznaje da je u Istražitelju ostalo više Millera nego što je mislio, budući da je protomolekula očuvala barem dio Millerova sjećanja. Emotivan je to i suptilan trenutak, budući da pokazuje onu ljudskost i vezu koju je Miller uspostavio s Holdenom tik pred smrt. I upravo u trenu kad se Holden uvjerio da je Istražitelj barem dijelom Miller, i u trenu kada će aktivirati terminal pojavili su se marsijanski marinci, među kojima je i Bobbie. Naime čim je Holden krenuo na svoj osobni put prema sferi, za njime su krenuli i marinci, u pokušaju da ga spriječe. Nakon neuspješnog pokušaja Bobbie da spriječi Holdena u aktivaciji terminala, njen zapovjednik se odlučuje na nešto što se može opisati samo kao glupi čin. Protomolekula prvo usporava metke, a nakon bačene granate, protomolekula reagira na prijetnju izravno, rastavljajući zapovjednika (poput Arbogasta), u sastavne dijelove. Ne samo to, kao što je zaustavilo metke i granatu, protomolekula zaustavlja (doslovno) i sve brodove izvan sfere, što rezultira velikim brojem ozlijeđenih (i vjerojatno mrtvih). Dok se marsijanski zapovjednik (ili ono što je od njega ostalo), stapa s ostatkom sfere, Holden iskorištava priliku i aktivira terminal.
Ono što slijedi je kaleidoskop brzih i kratkih scena, koji podsjeća na kultnu scenu iz „2001: Odiseje u Svemiru“. Scena je to koja će biti jasna čitateljima, ali ne nužno i gledateljima. Holden je preplavljen informacijama, vizijama, sjećanjima (?) dok gleda vrijeme kako se vraća unatrag, i kako cijeli solarni sustavi nestaju jedni za drugim dok se portali zatvaraju (odjednom ili usporeno?). Naposljetku, iscrpljen, Holden pada na pod, ostavljajući gledatelje s nizom pitanja. Kao što smo rekli, za ovo sigurno niste bili pripremljeni.
Jer „The Expanse“ je jednostavno odličan SF.
Dodatne observacije:
Iako Holden nije obavjestio Amosa i Alexa o svome planu, lijepo je vidjeti da im je ostavio poruku.
Scena samoubojstva bila je nelagodna za gledati. Ne samo da je to prikaz ultimativnog akta koji čovjek može počiniti prema sebi. U kombinaciji s prikazom protostrukture na ekranu, koja nagovještava veliku promjenu, u svim pa tako i religijskom aspektu, nije teško zamisliti kakav bi to utjecaj moglo imati na vjernika, budući da takvo otkriće (dokaz o izvanzemaljskom inteligentnom životu) ruši njegov cijeli svijet. Također, fokus kamere na čin, dodatno je doprinio je osjećaju nelagode.
Čini se da bi Anna neizravno mogla biti odgovorna za još jedan gubitak života. Što je pomalo ironično, jer upravo je krivnja za samoubojstvo člana njene vjerske zajednice nagnala Annu da savjetuje Tilly da potraži Clarissu. Iako je nagli zastoj možda spasio Tilly.
Također, malo je čudno zamisliti da bi u ovakvom epohalnom trenutku za čovječanstvo, jedna osoba bila toliko pogonjena željom za osvetom da riskira izlazak u nepoznati svemir i izazove moguću katastrofalnu reakciju… ili možda ne, ako je ta osoba član dinastije Mao.
Drummer i Ashford u konstantnom su hladnom ratu. Odlazak Naomi, na koji je on sam utjecao, Ashford je iskoristio da javno potkopa autoritet kapetana. Drummer, naravno to nije dobro primila, i sudeći po sceni u masivnom brodskom hangaru, koliko će trebati njihov hladni rat zatopli? Jer Tycho i SVP se nisu voljeli ni ranije, a sada u ovako skučenom prostoru, nabijenom tenzijama, potencijal za konflikt može se samo povećati.
Pogotovo zanimljiva, i veoma emotivna priča jest ona koju je Julie podijelia s Millerom, o anđelima koji vode djecu u smrt držeći ih za ruku, da ih ne bude strah. I upravo je to bio razlog zašto je Miller držao Julie za ruku dok se i on sam pripremao za smrt na Erosu.
Naomi i dalje nije na Rocinanteu, ali sada bi mogla biti u ozbiljnim problemima nakon što je sfera uzrokovala nagli zastoj.
Scena zaustavljanja odlično je izvedena. Možemo i sami zamisliti što bi se dogodilo kad se tijela koja se gibaju jako velikim brzinama (i nakon što su usporili brodovi su putovali brzinom od 18,000 km/h), naglo zaustave. Posljedice bi mogle biti tragične.
The post Zapisi iz prostranstva 3.0 #10: Gdje se anđeli boje kročiti appeared first on Inverzija.

Više

Uronite u novu stvarnost u traileru za Netflixovu seriju Kiss Me First

Inverzija.net • 14:26, 17. Lipanj 2018 • link

Može li virtualni svijet ostaviti opipljivi otisak na našu stvarnost? Nije da je tema nova, već su s njom uhvatili ukoštac što filmovi (The Matrix, Ready Player One), knjige (Neuromancer, Snow Crash) i serije (Black Mirror, Sword Art Online), ali razlika je u tome što je virtualna tehnologija sada puno aktualnija. Upoznati smo s VR-om, ali pitanje je kako utječe na nas? Netflix je objavio prvi službeni trailer za britansku SF seriju Kiss Me First. Riječ je o ne baš vjernoj adaptaciji istoimenog romana Lottie Moggach iz 2013. godine. Tvorac i scenarist serije je Bryan Elsley (Skins). Serija se sastoji od ukupno šest epizoda, od kojih je prve tri režirao Misha Manson-Smith (No Offence, High Spirits with Shirley Ghostman), a posljednje tri Tom Green (Monsters: Dark Continent, Misfits).
Radnja prati Leilu, mladu djevojku koja svoju usamljenost liječi upoznavanjem ljudi preko online igara. U virtualnom svijetu Azane upoznaje i Tess, misterioznu i impulzivnu mladu djevojku koja krije mračnu tajnu. Vrlo skoro nakon što se njihovo digitalno prijateljstvo prenese i u stvarni svijet, Tess iznenada nestane. Leila s novo stečenim samopuzdanjem odlučuje preuzeti Tessin identitet što će ubrzo dovesti do odmotavnja klupka misterija iza nestanka…
Glavne uloge tumače Tallulah Haddon (Taboo, The Living and the Dead), Simona Brown (The Night Manager), Matthew Beard, George Jovanovic, Freddie Stewart, Misha Butler, Haruka Abe i Samuel Bottomley.
Domaćoj publici će biti interesantno i što je serija dobrim dijelom snimana u Hrvatskoj.
Serija Kiss Me First je već imala svoju premijeru na kanalu Channel 4, ali ostala tržišta pokriva Netflix i na njega svih šest epizoda stiže 29. lipnja.
The post Uronite u novu stvarnost u traileru za Netflixovu seriju Kiss Me First appeared first on Inverzija.

Više

Netflix je spasio Lucifera od pakla otkazivanja

Inverzija.net • 12:26, 16. Lipanj 2018 • link

Fox se možda zabavljao otkazujući svoje popularne serije, a čini se da se ostale mreže jednako zabavljaju obnavljajući ih, te uživaju u pažnji i ljubavi fanova koje su iznimno zahvalni na spašavanju njihovih omiljenih serijala. Mjesec dana nakon što je Fox odlučio stati na kraj svojoj nadnaravnoj drami o gospodaru pakla, Netflix je uskočio u želji da udovolji brojnim fanovima koji su pod kampanjom #SaveLucifer tražili novi dom za seriju Toma Ellisa. Netflix je tako sklopio ugovor s vragom iliti produkcijskom kućom Warner Bros. Television kojim će Lucifera vratiti u život, barem za četvrtu sezonu, i to kroz deset epizoda (izvor: TVLine), iako je broj nastavaka za sada i dalje neslužbena informacija.
Lucifer je serija bazirana na liku iz stripa The Sandman čiji su tvorci Neil Gaiman, Sam Kieth i Mike Dringenberg, i na spinoff strip serijalu Lucifer pisca Mikea Careyja, oboje u izdanju Vertiga, DC Comicsa. Radnja prati Lucifera Morningstara, koji nakon što izgubi motivaciju da bude gospodarom pakla seli u svijet smrtnika, točnije u Los Angeles gdje pokušava uživati u svojoj “mirovini”. No nakon opasnih događaja njegovo zanemarivanje “izvornog” posla mu počinje stvarati probleme te uz pomoć mlade policajke mora riješiti slučajeve koji bi mu mogli pomoći s njegovim problemima i dopustiti mu nastavak mirnog besmrtnog života.
Među nedavno otkazanim Foxovim serijama se, uz oživljene Brooklyn Nine-Nine i Lucifera, nalaze The Exorcist, The Last Man on Earth, i The Mick za koje sumnjamo da itko ima interes da ih preuzme, pogotovo zbog slabe pobune fanova oko ukidanja.
#Lucifer fans, rejoice: Netflix has picked up the show up for a fourth season! pic.twitter.com/AHkMJvEoTK
— See What's Next (@seewhatsnext) June 15, 2018
The post Netflix je spasio Lucifera od pakla otkazivanja appeared first on Inverzija.

Više

Netflix uskrsnuo Lucifera – naručena četvrta sezona mjesec dana od otkazivanja

Serijala • 01:26, 16. Lipanj 2018 • link

Netflix nastavlja u svom naumu da dostigne 700 serija iz originalne produkcije ove godine, a Lucifer se samo našao na pravom mjestu u pravo vrijeme.

Više

Novi domaći žanrovski roman – Danijel Špelić: Odjeci

HorrorHR • 21:26, 15. Lipanj 2018 • link

Sa guštom volim najaviti nešto domaće, a pogotovo kada je “proizvod” HorrorHR forumaša. Autorovu personalnu najavu na forumu možete pročitati ovdje, a više informacija Danijela Špelića – “Odjeci” Postoje li duhovi? Kada je odlučio prihvatiti…
The post Novi domaći žanrovski roman – Danijel Špelić: Odjeci appeared first on HorrorHR.

Više

Kaos na mostu? Star Trek: Discovery izgubio showrunnere, kao i Akivu Goldsmana

Inverzija.net • 10:26, 16. Lipanj 2018 • link

Da, dobro ste pročitali. Nakon problema u pripremi prve sezone najnovije iteracije Zvjezdanih Staza; Star Trek: Discovery i solidne prve sezone, ponadali smo se da su problemi iza kamera prestali. No čini se da to nije slučaj. Tako je The Holywood Reporter danas objavio (a CBS potvrdio) da seriju napuštaju showrunneri Aaron Harberts i Gretchen Berg. Podsjetimo se, oboje showrunnera bili su najbliži suradnici Bryana Fullera, te su zamijenili svog mentora nakon što je on napustio projekt početkom prošle godine. I iako su se na površini stvari činile idilične, kako THR prenosi, Harberts i Berg odlaze, i to zbog problema vezanih uz način vođenja i neslaganja s budžetom. Sudeći po izjavama insidera, u prvih pet do sada snimljenih epizoda Discoveryja (za koje će Harberts i Berg biti i dalje navedeni kao showrunneri), premašen je budžet, što se nije svidjelo studiju. Također, šire se glasine o nedoličnom postupanju s članovima scenarističkog tima, kao i pokušajima uplitanja u kreativni proces.
Ovo bi moglo navesti neke od fanova da upale žutu uzbunu, no ima još vijesti, koje nisu zabrinjavajuće. Jer seriju napušta i Akiva Goldsman, koji čini se također odlazi zbog pokušaja uplitanja u kreativni proces. Sudeći po izjavama iz „After Treka“, Goldsman je odgovoran za većinu nelogičnih scena u prvoj sezoni, uključujući i razočaravajuće finale na Qo’nosu.
Vijesti o promjenama na vrhu dolaze pred planiranu pauzu, a od šeste epizode nadalje na ispražnjenu kapetansku stolicu sjesti će dosadašnji izvršni producent, Alex Kurtzman. Moguće je da će studio kao pomoć angažirati još jednog showrunnera. Discovery je kako smo u više navrata spominjali bio serija s „previše kuhara“ (što se i vidjelo u neujednačenosti prve sezone), te se nadamo da će ovo refokusiranje imati pozitivne posljedice na kvalitetu serije.
Prisjetimo se, druga sezona Discoveryja imati će 13 epizoda. Nastaviti će se izravno na finale prve sezone, te će nas upoznati s novim likovima, uključujući kapetana Cristophera Pikea (Anson Mount), inženjerku Jet Reno (Tig Notaro), i mladog Spocka, kojega bi trebali vidjeti najvjerojatnije u flashbacku. Još se ne zna točan datum premijere, no prema službenoj izjavi CBS-a, druga sezona i dalje stoji na kursu za 2019. godinu.
Do tada, za najnovije vijesti iz kvadranta, pratite Inverziju.
The post Kaos na mostu? Star Trek: Discovery izgubio showrunnere, kao i Akivu Goldsmana appeared first on Inverzija.

Više

Dying Light 2 gameplay (E3)

HorrorHR • 16:26, 15. Lipanj 2018 • link

Evo da stavim i najavu + gameplay novog Dying Lighta. Kao što je prikazano u videu, igrač može itekako utjecati na razvoj situacije.
The post Dying Light 2 gameplay (E3) appeared first on HorrorHR.

Više

Abeceda Odiseje u svemiru

Plan B • 10:26, 15. Lipanj 2018 • link

Sada već davne 1968. godine u kinima se pojavila 2001: Odiseja u svemiru nakon koje u sedmoj umjetnosti više ništa nije bilo isto. Pedeset godina poslije kultni SF klasik i dalje jednako intrigira svojom monumentalnošću, vizualnom estetikom i složenom simbolikom te redovito zauzima visoke pozicije na top listama najboljih i najznačajnijih filmova svih vremena.
Polustoljetna obljetnica bila nam je povod da sastavimo abecedni vodič kroz ultimativno remek-djelo u režiji velikog Stanleyja Kubricka. Upoznajte Odiseju od A do Z!
A
Australopiteci
Čovjekovi majmunoliki preci koji su obitavali Afrikom prije 3-4 milijuna godina. Pojavljuju se u uvodnom segmentu Odiseje pod nazivom “Zora čovječanstva”.
B
Bowman, Dave
Astronaut koji je uvjetno glavni junak Odiseje, premda ga upoznajemo tek negdje na polovici filma. Tumači ga američki glumac Keir Dullea, koji će se kasnije pojaviti i u nastavku 2010.
C
Clarke, Arthur C.
Slavni SF autor čija je kratka priča Stražar poslužila kao inspiracija za Kubrickov SF klasik. S redateljem je radio na scenariju, a istovremeno je pisao i roman 2001: Odiseja u svemiru koji je izdan ubrzo nakon premijere filma.
D
Discovery One
Svemirski brod na tajanstvenoj misiji prema Jupiteru. Mjesto radnje velikog dijela druge polovice filma.
E
Epska drama
“Epska drama avanture i istraživanja” bio je jedan od službenih slogana Odiseje.
F
Freeborn, Stuart
Majstor filmske maske zaslužan za nevjerojatno realističan prikaz ljudskih predaka u uvodu filma. Navodno nije ušao u utrku za Oscara jer su Akademijini glasači mislili kako je riječ o pravim majmunima.
G
Glazba
Odiseja je jedan od onih filmova u kojima se dogodio savršen spoj glazbe i pokretnih slika. Kubrick se pritom oslonio na klasične skladatelje poput Johanna i Richarda Straussa, ali i avangardne kompozicije suvremenika Györgyja Ligetija (u scenama s monolitom).
H
HAL
Inteligentno računalo koje upravlja Discoveryjem i s vremenom malčice poludi. Zlobnici bi rekli jedini lik u filmu koji pokazuje neke emocije. Glas mu posuđuje kanadski glumac Douglas Rain.
I
Ikarie XB 1
Kultni češki SF film iz 1963. godine za koji se smatra da je izvršio značajan utjecaj na Kubrickovu Odiseju, pogotovo po pitanju dizajna i scenografije.
J
Jupiter
Plinski div, peti planet Sunčeva sustava, odredište svemirskog broda Discovery i poprište čudnih zbivanja u zadnjoj trećini filma.
K
Kubrick, Stanley
Redatelj, perfekcionist, legenda.
L
Lunarna baza
U Kubrickovoj i Clarkeovoj viziji 2001. godine na Mjesecu već neko vrijeme postoji funkcionalna ljudska baza. Dokaz kako su SF autori ponekad bili preoptimistični u svojim predviđanjima.
M
Monolit
“Zaštitni znak” filma. Tajanstveni izvanzemaljski artefakt, potpuno crn i geometrijski savršen. Svojevrsni katalizator ljudske evolucije.
N
North, Alex
Filmski skladatelj koji je napisao originalni soundtrack za Odiseju kojeg je Kubrick u konačnici odbacio i zamijenio klasičnom glazbom.
O
Oscar
Odiseja je uspjela osvojiti jedan jedini zlatni kipić, i to za specijalne efekte, a dodijeljen je upravo Kubricku s obzirom na to da je dizajnirao većinu efekata i strogo nadgledao rad na njima. To je i jedini Oscar koji je kultni filmaš dobio u svojoj karijeri.
P
Pan-Am
Američka zrakoplovna kompanija koja je propala 1991. godine. U Kubrickovom filmu i dalje postoji te nudi i svemirske letove.
R
Reizdanje
Na pedesetu obljetnicu Odiseja je ponovno lansirana u američka kina u svom izvornom obliku na formatu filmske vrpce 70 mm. Kino reizdanje nagledao je redatelj Christopher Nolan, čiji je Interstellar uvelike inspiriran Kubrickovim klasikom.
S
Specijalni efekti
Odiseja je donijela novu i do tada neviđenu razinu uvjerljivosti specijalnih efekata, pogotovo u prikazu svemirskih putovanja i letjelica, a pola stoljeća od premijere i dalje djeluju jednako impresivni. Trivija kaže da su efekti “pojeli” više od polovice 10-milijunskog budžeta filma.
T
TMA-1
Kodno ime za monolit pronađen na Mjesecu, odnosno kratica za “Tycho Magnetic Anomaly One”. Pretpostavlja se da je čekao 4 milijuna godina da ljudi dostignu stupanj razvoja koji im omogućuje svemirska putovanja. Ubrzo nakon što ga ljudi otkriju, tajanstveni artefakt odašilje snažan radio signal prema Jupiteru u čijoj se pak orbiti nalazi još jedan monolit, ali puno, puno veći…
U
Utjecaj
Kubrickov klasik izvršio je ogroman utjecaj na modernu kinematografiju, inspiriravši mnoge ugledne filmaše kao što su Steven Spielberg, George Lucas, James Cameron, Robert Zemeckis, Christopher Nolan i drugi. Odiseja je snažno pomaknula tehničke granice na filmu, pokazala kako je znanstvena fantastika žanr koji treba shvatiti ozbiljno te potaknula brojne filmofilske i filozofske analize i rasprave koje traju do današnjeg dana. Osim što se redovito citira u popularnoj kulturi, zaživjela je čak i u obliku Marvelova stripa!
V
Valcer
I svemirske letjelice plešu valcer, zar ne? Barem tako izgleda kada krenu taktovi Straussovog “Lijepog plavog Dunava”. Jedna u nizu antologijskih scena iz Odiseje.
Z
Zvjezdana vrata
Prostorno-vremenski prolaz kroz koji putuje Dave Bowman u finalu filma, da bi u konačnici postao “Dijete zvijezda”. Psihodelična desetominutna sekvenca bila je u ono vrijeme nešto novo i neviđeno, a posebno je privukla pozornost hipija koji su hrlili u kina kako bi doživjeli “ultimate trip”.

Post Abeceda Odiseje u svemiru je prvi puta viđen na Plan B.

Više

Vip do kraja godine postaje A1

Media SAT • 21:26, 14. Lipanj 2018 • link

Zagreb, 14. lipnja, 2018.  – Vipnet je već 19 godina ponosni član A1 Telekom Austria..
Objava Vip do kraja godine postaje A1 pojavila se prvi puta na MEDIA SAT.

Više

Aquaman: prvi pogled na kraljicu Atlannu i Black Mantu

Inverzija.net • 19:26, 14. Lipanj 2018 • link

Entertainment Weekly je danas objavio dvije nove naslovnice svog izdanja čija je tema nadolazeći film Aquaman. Warner Bros. and DC pomalo dižu zastor s junaka kojeg dekadama podcjenjuju i ismijavaju u pop kulturi, jer uz već spomenute naslovnice, objavljene su i nove fotografije iz filma, a kako se o traileru šuška već neko vrijeme sada je sasvim sigurno da on stiže vrlo skoro.
Jedna od naslovnica, ali i fotki nam je otkrila prvi pogled na kraljicu Atlannu koju tumači Nicole Kidman. Među ostalim friško pristiglim fotografijama izdvajamo onu koja po prvi put prikazuje Black Mantu, Aquamanovog najljućeg protivnika.
“Podvodni svijet u kojem se moj film odvija je odvojen i vrlo udaljen od prijašnjih DC-jevih filmova. To je kao da radim svoj vlastiti SF fantasy film. Ovo je potpuno novi podvodni svijet kojeg još nitko nije vidio u igranom filmu.” – izjavio je redatelj James Wan (The Conjuring, Insidious, Furious 7).
U tom novom svijetu očekuju nas Atlantiđani koji jašu velike bijele psine, ogromne hobotnice, sedam različitih podvodnih kraljevstva, kanibali koji obitavaju u dubokim brazdama, pa čak i morski zmaj (kao Wanov žestoki odgovor na ismijavanje Aquamana radi jahanja na morskom konjicu u crtanom filmu Super Friends).
Scenarij filma potpisuju Will Beall, Geoff Johns i Wan. Glumačku ekipu čine Jason Momoa (Batman v Superman: Dawn of Justice, Justice League) kao kralj Atlantide, s Amber Heard u ulozi njegove žene Mere, Willem Dafoe kao Nuidis Vulko, Temuera Morrison kao Tom Curry, Dolph Lundgren kao kralj Nereus, Yahya Abdul-Mateen II kao Black Manta, Ludi Lin kao Murk, Patrick Wilson kao Orm/Ocean Master, već spomenuta Nicole Kidman kao Atlanna i Michael Beach kao Jesse Kane.
Film Aquaman u kina stiže 21. prosinca.
Aquaman se prvi puta pojavljuje u stripu More Fun Comics #73 1941. godine, a kreirali su ga Paul Norris i Mort Weisinger.
Aquaman je jedan od osnivača Justice Leaguea i kralj Atlantide. Pravim imenom Arthur Curry, sin je Atlanne, princeze Atlantide, koja je prognana iz Atlantide zbog svojih čestih posjeta površini. Za vrijeme olujne noći pronalazi je usamljeni svetioničar Tom Curry i ubrzo počinju zajedno živjeti. Iz njihove ljubavi dolazi mali Arthur, koji ubrzo počinje provoditi i nekoliko sati pod vodom igrajući se s ribama. Tom tada saznaje istinu o Atlanninu porijeklu te da je njihov sin naslijedio njenu sposobnost da diše pod vodom, komuniciranja i kontroliranja bića iz mora te veću snagu i reflekse, u odnosu na obične ljude. Nakon Atlannine smrti, Tom se posvetio obučavanju Arthura, kako bi bio što bolje obučen i sposoban pomoći drugima. Arthur ubrzo napušta svoj dom i pokušava pronaći vlastiti put u životu. Postaje kraljem Atlantide i ženi se s Merom, gošćom iz Xebela, vodenog svijeta iz druge dimenzije. Zajedno sa Supermanom, Batmanom, Wonder Woman, Green Lanternom, Flashom i Cyborgom osniva Justice League, glavni superherojski tim DC svemira. Aquaman će se boriti s raznim protivnicima, ali najveći neprijatelj mu je Black Manta. Manta će se, u svojim nastojanjima da postane vladarom sedam mora, mnogo puta sukobiti s Aquamanom.
Najveću popularnost Aquaman je ostavrio kroz animiranu seriju iz 70-ih Super Friends. Zbog svojih moći, koje najbolje dolaze do izražaja u oceanu, Aquaman kod gledatelja serije stječe glas trećerazrednog heroja i biva predmetom mnogih šala, pa se nerijetko naziva i najlošijim superherojom ikada.
 
The post Aquaman: prvi pogled na kraljicu Atlannu i Black Mantu appeared first on Inverzija.

Više
new sources popularty

Imate pitanje?
Sugestiju?
Kritiku? :(

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi TV rasporeda, ispunite donji upitnik i pošaljite nam. Odgovor stiže odmah!


Prijavi se

Korisničko ime:
Lozinka:
Zapamti me