Prijavi se / Registriraj se  
0
Jezik:

FILMOVI KOJE JEDVA ČEKAMO U 2014. GODINI (2/4)

link

Danas objavljujemo drugi deo pregleda najinteresantnijih srpskih filmova koje očekujemo u ovoj godini!
U igri je još nekoliko favorita za spas srpskog filma u novoj 2014. godini, kako po pitanju učinka na bioskopskim blagajnama, tako i na planu kvaliteta i odjeka u širem geografskom smislu, a svakako bi bilo najpoželjnije da bude reč o uspehu na obe ravni.
“Mali Budo” (gornja slika), dugometražni igrani prvenac reditelja Danila Bećkovića, za cilj ima da se prvenstveno dokaže kao bioskopski hit. Sam reditelj ovaj svoj film šaljivo pojašnjava kao spoj estetika Todda Phillipsa, Miodraga Karadžića (iz perioda “Đekne”) i “Zavere u San Francisku” Waltera Hilla. “Mali Budo” ima potencijala da ostvari ciljano i snevano, jer priča o dogodovštini mladog Podgoričanine Buda, koji spas od krvne osvete usled lekarske greške svoga oca, traži u Beogradu noću, već na nivou sinopsisa i obznanjenih namera autora sugeriše dah preko potrebne svežine kada je srpski film u pitanju. “Mali Budo”, u kom glume Petar Strugar, Sergej Trifunović, Tihomir Stanić, Aleksandra Janković, Petar Božović, Slobodan Ćustić, bi trebalo da stigne u bioskope prvih dana proleća pred nama.
Čini se da se nakon niza godina nazire svetlo na kraju postprodukcionog tunela u koji je zapao “Travelator“, rediteljsko i scenarističko ostvarenje Dušana Milića, poznatog po radu na filmovima “Jagoda u supermarketu” i “Guča” i seriji “Folk”. Nikola Rakočević glumi mladog srpskog gamera koji se zbog učešća na turniru obre u Las Vegasu, a pored njega u “Travelatoru” ćemo (kanda tokom proleća) gledati i Borisa Isakovića, Gorana Šušljika, Slavka Labovića, Jacka Dimicha… Reditelj Milić, nakon antiglobalizma u “Jagodi u supermarketu”, sveta srpskih trubača u “Guči” i mikrokosmosa srpskog neo-folka u “Folku”, u novom ostvarenju istražuje jedan od nezastupljenih fenomena u srpskom filmu – svet (visokog) gaminga.
A debitantsko ostvarenje “Isceljenje” već u samom startu, u danima kada u njemu pričamo uz mnogo nepoznanica i kondicionala, podseća na važnost pomalo zaboravljeno-prezrene institucije – institucije usmene preporuke. Naime, ovaj film je sniman bez ikakve paske medija, a oni retki koji su imali prilike da ga pogledaju već posežu za teškim epitetima i odrednicama poput „jedinstveno“, „najbolje“; uz sve to, “Isceljenje” je privuklo i pažnju selektora najprestižnijih filmskih festivala u Evropi, od čega će zavisiti i njegova dalja distribucija. U filmu sa samo tri glumca (Jovo Maksić, Radovan Miljanić i Nemanja Jeremić) reditelj i scenarista Ivan Jović je, kako sam kaže, kroz filter religije propustio teme bola, krivice i praštanja.
Polemički i ozbiljni ton, te vezu sa arthouse strujom evropskom i svetskog arthouse filma, valja očekivati i od “Enklave“, novog filma Gorana Radovanovića, vrsnog dokumentariste, ali i autora nepravično prećutanog igranog filma “Hitna pomoć”. “Enklava” se bavi takođe (na filmu) prećutanom temom – životom preostalih Srba na Kosovu i Metohiji. Radovanović se ni ovoga puta nije libio hvatanja u klinč sa recentnim istorijskim i sociološkim fenomenima, a osim dece naturščika u njegovoj “Enklavi”, za koji je dobio i podršku Euroimagesa, gledaćemo i Nebojšu Glogovca, Anicu Dobru, Miodraga Krivokapića, Nenada Jezdića, Gorana Radakovića, Metu Jovanovskog…
Nakon okušanja na planu aproprijacije vodećih stilema američkog indie filma srpskim okolnostima u ostvarenju “Tamo i ovde” reditelj Darko Lungulov je u “Spomeniku Majklu Džeksonu” odlučio da se pozabavi ex-yu pomamom za podizanjem spomenika velikanima pop-kulture. Sanjar Marko nastoji da spreči ili uspori propast svoje varošice i odvrati svoju ljubav od odlaska tako što će uz pomoć meštana podići spomenik upravo Michaelu Jacksonu. Glavne uloge u filmu tumače Boris Milivojević, Nataša Šolak-Tapušković, Dragan Bjelogrlić, Mirjana Karanović, Branislav Trifunović, Ljubomir Bandović, Toni Mihajlovski, a i ovaj film (koji reditelj pojašnjava kao spoj crne komedije i ljubavne priče) možemo očekivati u bioskopima tokom predstojećeg proleća.
The post FILMOVI KOJE JEDVA ČEKAMO U 2014. GODINI (2/4) appeared first on pazisnimase.com.

Više
new sources popularty

Imate pitanje?
Sugestiju?
Kritiku? :(

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi TV rasporeda, ispunite donji upitnik i pošaljite nam. Odgovor stiže odmah!


Prijavi se

Korisničko ime:
Lozinka:
Zapamti me