Prijavi se / Registriraj se  
0
Jezik:
Etnoforenzičari: Dozvola za pušenje
Etnoforenzičari: Dozvola za pušenje
(2017)
  • Popularno

  • Domaće serije

  • Turske serije

  • Akcija

  • Drama

  • Humoristične

  • Krimi

  • SF & Fantasy

  • Telenovele

  • Animirani

Pratim seriju

Etnoforenzičari: Dozvola za pušenje

(2017)


Žanr: dokumentarni

Država: Hrvatska

Uredništvo emisija pučke i predajne kulture HTV-a, koje ove godine slavi 50. obljetnicu, u ciklusu ETNOFORENZIČARI pripremilo je novu seriju od pet tridesetominutnih igrano-dokumentarnih emisija pod naslovom DOZVOLA ZA PUŠENJE.
Serija je pripremana oko godinu i pol, a u formi parodije popularnih kriminalističkih serija obrađivat će običaje i tradiciju uživanja duhana.
Serija se nadovezuje na tri dosad emitirane emisije Etnoforenzičari: U gradu Dugom Selu, Kak se dela delanec te Piva i igara. Uz pomoć dvaju neobičnih agenata, kao i u dosadašnjim nastavcima, serija prati hrvatsku popularnu i tradicijsku kulturu.
Serija promatra uživanje duhana sa zdravstvenoga, gospodarskoga, sociološkoga i kulturnoga gledišta, a riječ je o tradiciji koja u Europi postoji već petstotinjak godina i koja je društveno duboko ukorijenjena.
Bedi i Lošo svojevrsni su antijunaci, nespretni i zbunjeni situacijama u kojima se nađu, ali uvjereni da su na visini zadatka. Agent Bedi legalist je zadužen za provjeru odnosa tradicije sa zakonskom regulativom, a agent Lošo zagovornik očuvanja tradicije koji smatra kako zakone treba prilagoditi običajima. Uz naše junake u svakoj emisiji sudjeluju stručnjaci i kazivači, koji su stvarne osobe i uloga im je autentična.
Nakon što su od svoje šefice N dobili dozvolu za pušenje i počeli istragu, etnoforenzičari otkrivaju da svjetski trend rituala u kojima se duhan rabi zbog duhovnosti i zdravlja postoji i u Hrvatskoj. Gledatelji će doznati i da stroge kazne zbog pušenja u Europi postoje još od 17. stoljeća, no tomu unatoč pušenje je postalo tradicijom. Europski su vlastodršci još prije nekoliko stoljeća shvatili da je duhan pametnije oporezivati nego zabranjivati, no ono što se oporezuje postaje i predmetom krijumčarenja. Dvojica će se junaka susresti s legalnim proizvođačima duhana, s policijom, koja nastoji suzbiti crno duhansko tržište u Hrvatskoj, te s pravim izvornim hercegovačkim krijumčarima. Agent Lošo upustit će se u eksperiment koji neće završiti uspješno kako je planirano. Osim toga, agenti će se pokušati ubaciti i u visoko društvo, pa će završiti i na natjecanju u pušenju cigara. Istražujući uživanje nargila kod mladih, agent Lošo toliko se predaje zadatku da završava u psihijatrijskoj ustanovi na odvikavanju od pušenja. Na kraju svega šefica N, izbezumljena problemima koje su joj nagomilali u istragama, oduzima etnoforenzičarima dozvolu za pušenje, no prekasno, jer su već sve važne stvari o nezdravoj tradiciji uživanja duhana doznali i predstavili u svojemu izvješću.


Etnoforenzičari ponovno na ekranu!
Nakon bavljenja slučajevima zaštite graditeljske baštine Dugog Sela, patvorenih vina Zagorja i Prigorja, te proizvodnje industrijskih i kućnih piva, dvojac etnoforenzičara - istražitelja i čuvara pučkoga i predajnoga - hvata se u koštac s novom enigmom: kako preteći Grke i postati prvim i najvećim pušačima Europske unije?!
Naime, prema službenim je podacima iz 2014. najveći postotak pušača među zemljama EU imala Grčka, dok je Hrvatska bila odmah za njom! Vođeni tom idejom, agenti Lošo i Bedi kreću u istragu o razlozima i motivima uživanja duhana u Hrvata, tijekom prošlosti i sadašnjosti.

Broj komentara (-)

Komentiraj

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavi se ili Registracija
Pretplati me na ovu temu
Vidi sve komentare (-)


Imate pitanje?
Sugestiju?
Kritiku? :(

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi TV rasporeda, ispunite donji upitnik i pošaljite nam. Odgovor stiže odmah!


Prijavi se

Korisničko ime:
Lozinka:
Zapamti me