Prijavi se / Registriraj se  
0
Jezik:
Moby Dick
Moby Dick
(2010)
  • Popularno

  • Domaće serije

  • Turske serije

  • Akcija

  • Drama

  • Humoristične

  • Krimi

  • SF & Fantasy

  • Telenovele

  • Animirani

Pratim seriju

Moby Dick

(2010)


Žanr: Drama

Ocjena: 6.3/10
Država: Njemačka, Austrija

Glavne uloge: William Hurt, Ethan Hawke, Charlie Cox

Nantucket je glavni grad kitolovaca na istoimenom malom otoku, na istočnoj obali SAD-a. Mornari, trgovci, lovci harpunom – jedni žele zaraditi nešto novca radeći u gradu ili na brodu, dok se drugi nadaju nezaboravnoj pustolovini. Jedan od njih je i Ishmael (Charlie Cox), u potrazi za kitolovcem koji će ga odvesti na otvoreno more. Uskoro, zajedno s dječakom Pipom (Daniel Gordon) i polinezijskim lovcem s harpunom Queequegom (Raol Trujillo), Ishmael se prijavi kao član posade kitolovca „Pequod“. Kapetan broda je karizmatični Ahab (William Hurt), iskusni pomorac koji je prije nekoliko godina na moru u borbi s velikim bijelim kitom izgubio nogu. Od tada Ahab živi samo za osvetu, a nitko ne vidi u kolikoj je mjeri njom opsjednut. Niti njegova supruga Elizabeth (Gillian Anderson) niti posada ne mogu pretpostaviti da je osveta postala smisao njegova života. Jedino Starbuck (Ethan Hawke), prvi časnik „Pequoda“, shvaća da ovaj lov na kitove neće biti samo još jedno obično putovanje i rutinski obavljen posao koji će svima donijeti zaradu. Jednom na pučini, kapetan Ahab svojoj posadi konačno objašnjava krajnji cilj lova - smrt Mobyja Dicka. I dok je Ishmael fasciniran kapetanovom osobnošću, snagom volje i odlučnošću, Queequeg ima mračne slutnje, a Starbuck upozorava na slijepu mržnju i osvetoljubljivost kapetana Ahaba, koji manipulira posadom i odvodi je u smrt na otvorenom moru. Na dugom i mučnom putovanju preko Atlantika, koji vodi kitolovca uz Rt dobre nade preko južnog Kineskog mora, posada je izložena žeđi, gladi, bolesti i strahovima. No bez obzira na posljedice, Ahab neumorno motivira svoje ljude na lov za ultimativnu nagradu – Mobyja Dicka te ih zajedno sa sobom vodi u propast. Kada se susretnu s lovinom, moreplovci će shvatiti svu snagu i moć legendarnog bijelog kita. No njihov prvi susret sa Ahabovim zakletim neprijateljem bio je samo početak apokaliptičke borbe, koja stapa sudbine kapetana i Mobyja Dicka.

Bez sumnje „Moby Dick“, Hermana Melvilla, jedan je od najutjecajnijih romana američke i svjetske književnosti. Kompleksnost romana nije vidljiva samo u simbolima i metaforama kojima se Melville služi, već i kroz nekolicinu tema kojima nam skreće pozornost - upućuje nas na razlike u klasama i socijalnim statusima, bavi se postojanjem dobra i zla, u jednom trenutku izjednačava važnost svjetskih religija, što je u tadašnje vrijeme prouzročilo veliko negodovanje kršćanske Amerike te, čak odlazi korak dalje, i dovodi u pitanje postojanje Boga (Ishmael preispituje svoja vjerovanja). Zanimljive su i biblijske poveznice – pa tako Ishmael simbolizira siročad, prognanike i društvene otpadnike, Ellijah je dobio ime prema istoimenom biblijskom proroku, Ahab je u romanu kveker koji se protivi svom religijskom uvjerenju – pacifizmu, a u bibliji Ahab je kralj Izraela koji obožavao lažnog Boga. Dalje, kako bi nam prenio materijal, Melville se koristi naratorovim razmišljanjima i opisima života na brodu te ih štoviše isprepleće Shakespearovim književnim tehnikama - digresijama i monolozima. No ipak, najveću pozornost daje portretu opsesivnog kapetana, povezujući ga s Mobyjem Dickom, na kojeg projicira ljudske osobine. Moby Dick je nemilosrdan prema kitolovcima koji ga pokušavaju ubiti, a Melville objašnjava kako je Ahab taj koji svojim zlim namjerama uzrokuje ponašanje i reakciju velikog bijelog sisavca, odnosno kapetanovi postupci samo se zrcale u Mobyjevim instinktima za preživljavanje. No zagonetnost i simbolizam Mobyja Dicka nije objašnjena do kraja i namjerno je ostavljena tako da se može interpretirati na nekoliko načina. Pa tako svakom mornaru koji je motiviran za njegov ulov, kit drži drugačije značenje – Boga, prirode, sudbine, oceana, svemira...
Kao zanimljivost spomenimo da je sam Herman Melville proveo dvije godine među posadom jednog kitolovca, što je dodatno dalo na autentičnosti čitavoj priči, dok sudbina kitolovca „Pequod“ počiva na onoj stvarnog kitolovca „Essex“, koji je 1820. potopljen nakon borbe s jednim bijelim kitom.

Ova bezvremenska priča o borbi čovjeka i prirode napisana je 1851. godine i do danas ekranizirana mnogo puta te, iako će verzija Johna Houstona iz 1956. s Gregory Peckom u glavnoj ulozi zauvijek ostati najpoznatija filmska adaptacija, ovako spektakularna ekranizacija nikada prije nije snimljena. S budžetom od 25 milijuna dolara, ova ekranizacija „Mobyja Dicka“ postala je najskuplji projekt Tele München Gruppe. Nakon uspjeha „Sea Wolfa“, snimljenoj prema romanu Jacka Londona, producenti Rikolt von Gagern i Herbert Kloiber te scenarist Nigel Williams, odlučili su se upustiti u najveći angažman njihovih karijera, snimljen u kanadskom gradu Lunenburgu (mjestu upisanu u UNESCO-ovu svjetsku baštinu) i na moru koje okružuje malteško otočje. Glavne role ove impresivne avanturističke serije u četiri nastavka pripale su oscarovcu Williamu Hurtu („Children of Lesser God“, „Slučajni turist“, „Do kraja svijeta“, „Dim“, „Povijest nasilja“), koji je zaista briljantno uprizorio kapetana Ahaba i prema vlastitom priznanju pročitao knjigu barem pet puta, svrstavši je među nekolicinu najvažnijih književnih djela u povijesti te Ethanu Hawkeu, dva puta nominiranom za nagradu Akademije („Before Sunset“, „Training Day“) koji je sjajno odigrao prvog časnika Starbucka. U ulozi Ishmaela, i naratora našao se je Charlie Cox („Casanova“, „Stardust“), Raol Trujillo („Apocalypto“) kao lovac s polinezijskog otočja te Gilliam Anderson („X-files“) , kao supruga kapetana Ahaba te legendarni Donald Sutherland kao otac Mapple.


Broj komentara (-)

Komentiraj

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavi se ili Registracija
Pretplati me na ovu temu
Vidi sve komentare (-)


Imate pitanje?
Sugestiju?
Kritiku? :(

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi TV rasporeda, ispunite donji upitnik i pošaljite nam. Odgovor stiže odmah!

Top 5 Kino


Prijavi se

Korisničko ime:
Lozinka:
Zapamti me